gallery/business_group2logo
BLOG

Hoe belangrijk is slapen écht? 

 

We weten natuurlijk allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is. Dit voel je ook wel aan je eigen lichaam. Wanneer je te weinig of te kort slaapt zal je hier uiteindelijk fysieke en mentale klachten door kunnen ondervinden. Toch onderschatten de meeste mensen wat een aantal nachten slecht slapen met je kan doen. Uit onderzoek van het UMC blijkt zelfs dat slapen net zo belangrijk is als goed eten. Verbaasd? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we precies waarom het zo belangrijk is om vroeg je bed in te kruipen.  

 

Steeds meer mensen ervaren slaapproblemen 

 

Dokters maken zich grote zorgen over het slaapritme van onze bevolking. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kampen met slaapproblemen. Circa 20% gaat hiermee naar de dokter. Bovendien is er altijd nog een groep die weigert om hulp te zoeken en dus ‘onzichtbaar’ blijft. De kans is dus groot dat het percentage nog veel hoger is dan men denkt. En dat is zorgwekkend, want een slechte nachtrust kan enorm veel doen voor je mentale- en fysieke gesteldheid. Daarnaast is de oplossing vaak makkelijker dan je denkt. Je hoeft echt niet altijd aan slaapmedicatie te denken. Soms is het aanpassen van de slaapkamer of de eigen levensstijl al voldoende om een groot verschil te maken. 

 

Maar hoeveel moet je eigenlijk slapen en waarom is dit nu écht van belang? 

 

Goed voor het geheugen en de focus 

 

Vandaag de dag vragen we steeds meer van ons lichaam. We willen continu op scherp staan. Productief zijn. Onszelf verbeteren. Het is dan ook niet gek dat we juist nu meer slaap nodig hebben én dat het hier ook steeds vaker aan schort. Waar vind je immers de tijd om weg te kruipen onder je katoenen dekbed en simpelweg je ogen te sluiten? 

 

Toch is het – juist om productief te kunnen zijn – belangrijk om voldoende slaap te pakken. Door goed te slapen blijft je brein op de juiste manier werken. Je hersenen leggen tijdens het slapen ervaringen vast en verwerken informatie van de voorgaande dag. Hierdoor kun je dingen beter onthouden. Wellicht komt hier dan ook het fabeltje vandaan dat je voor een tentamen je studieboek onder het kussen moet leggen. Daarnaast kun je je door goed te slapen beter focussen op een taak. 

 

Uit onderzoek met verschillende respondenten is gebleken dat de groep die te weinig had geslapen ook veel trager reageerden op (nood)situaties. De reactietijd werd wel tot 50% lager! 

 

Minder kans op obesitas 

 

Ben je al maanden bezig met gezond eten en val je nog geen grammetje af? Of eet je precies zoals je voorheen deed en kom je plotseling kilo’s aan? Dan is het verstandig om je slaappatroon eens onder de loep te nemen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die te weinig slapen een groter risico hebben op overgewicht. Dit heeft verschillende oorzaken. 

 

Zo blijkt dat mensen die te weinig slapen ook een geheel andere smaak krijgen. Ze kunnen voedsel meer waarderen, omdat het lichaam om meer vraagt. Voeding zorgt voor energie. En wanneer jij je lichaam niet op natuurlijke wijze van voldoende energie voorziet, probeert deze het uit (ongezonde) voedingsproducten te halen. Daarnaast zijn mensen die te weinig slapen vaak een stuk impulsiever. Ze denken niet goed na over hun acties. Hierdoor zijn ze sneller in verleiding gebracht om calorierijke maaltijden of snacks naar binnen te werken. Met alle gevolgen van dien. 

 

Dit artikel is geschreven door GMU | Big Data Online Marketing.