De boekhouding slimmer aanpakken: onze beste tips 

 

Boekhouden is iets waar geen enkele ondernemer aan zal ontkomen. Zeker in het begin wanneer je wellicht geen geld voorhanden hebt om dit uit te besteden aan een boekhouder. Gelukkig zijn er de laatste jaren vele innovaties geweest, waardoor boekhouden een stuk efficiënter kan. In dit artikel delen we onze beste tips en adviezen met je om minder tijd en geld te hoeven besteden aan administratie.

Cloud boekhouden 

Indien je een kleine onderneming runt, meer een hobby onderneming die bijvoorbeeld zou vallen onder de kleine ondernemersregeling m.b.t. BTW aangifte, dan is het wellicht goed te doen om dit met simpele middelen te doen zoals Microsoft Excel. Wanneer je onderneming groeit zal werken met Excel enorm hinderlijk worden. Het schaalt niet. Fouten zijn ook snel gemaakt.

Wanneer je onderneming groter wordt, of je verwacht dat je onderneming groot genoeg wordt, dat het je primaire inkomstenbron gaat worden, dan zou het, het aanbevelen meer dan waard zijn om te kiezen voor een cloud boekhouden dienst. Er zijn hier een aantal voordelen zoals:

- Integratie met andere online delen van je onderneming
Sommige webwinkel systemen kennen bijv. koppelingen met boekhoud diensten. Dit vergemakkelijkt, omdat bepaalde gegevens automatisch doorgeschakeld kunnen worden (bron: zelfboekhouden.org).
- Automatische back-up
Nooit meer zorgen hoeven te maken dat je al je administratie kwijtraakt bijv. door een brand of diefstal. Je hebt altijd een kopie van je hele boekhouding in de cloud staan.
- Slimmere facturatie
Ook facturatie kan beter via de cloud. Het systeem controleert automatisch of facturen reeds voldaan zijn, en indien niet kun je het zo instellen dat er een herinnering verzonden wordt zonder jouw omkijken.

Op dit moment schieten de online boekhoudprogramma’s als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Doorgewinterde boekhoudster Elma de Bruijn stelde een uitgebreide online boekhouden vergelijking samen. Overigens de meeste boekhoudprogramma’s kennen een proefperiode. Je valt er zeker geen buil aan om eens rond te kijken in zo een programma. Probeer er een paar en kijk welke het beste past bij jou. Smaken verschillen dus het is niet mogelijk om naar 1 bepaald systeem te wijzen en te zeggen dat is de beste oplossing voor iedereen.