Hoe vind je de goedkoopste groene energie?

 

Onlangs verscheen er een rapport waarin te lezen valt dat Nederland de duurste groene energie van Europa heeft. Er is dan ook een grote vraag naar groene, binnenlandse stroom terwijl het aanbod beperkt is. Daardoor zijn de prijzen forst gestegen van de certificaten die garanderen dat stroom ook echt duurzaam opgewekt is in Nederland. Hoe vind je dan toch de groenste en goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste groene energie vinden

Het is niet ingewikkeld. Maak een energie vergelijk op de website van een energievergelijker. Daar voer je jouw voorkeuren in, met in dit geval dus groene energie. Klik op vergelijken en je krijgt een overzicht voorgeschoteld van leveranciers van groene energie, gesorteerd op prijs. Van daaruit zet je direct je overstap in werking. Zo eenvoudig is het!

 

Waarom is Nederlandse groene energie nu relatief duur?

De vraag naar hernieuwbare energie is groot, vooral naar windenergie. Eerst was vooral de groene stroom afkomstig uit de waterkrachtcentrales van Noorwegen en geothermische centrales in IJsland populair. Althans, de groene certificaten ervan. Dit werd al snel gezien als ‘sjoemelstroom’ waarmee niet geïnvesteerd werd in de verduurzaming onze eigen energieproductie. Als het om Nederlandse groene stroom gaat, is het aanbod echter beperkt. Door de hoge vraag naar binnenlandse, groene stroom zijn de prijzen flink gestegen van de certificaten die garanderen dat deze stroom is opgewekt in Nederland.

 

Gunstig investeringsklimaat

Nederland moet het vooralsnog doen met windmolens, zonneparken en biomassacentrales. Doordat de prijzen nu hoog liggen, kunnen we een positieve ontwikkeling verwachten van de duurzame energieproductie in Nederland. Certificaten brengen namelijk een boel op, dus wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren. Zo gaat het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, het eerste grote windpark op zee zonder subsidie bouwen in de Nederlandse Noordzee.