Payrolling vereist duidelijke afspraken

 

Het tijdperk van payrolling zit inmiddels al in een volwassenheidsfase maar het ontbreekt helaas nog steeds aan de specifieke afspraken die nodig zijn voor deze salarisadministratie. Hierdoor komen werknemers en administrateurs op basis van payrolling voor een dilemma te staan. 

 

Payrolling 

Het in dienst te nemen van personeel op basis van payrolling heeft voordelen voor de werkgever. De persoon is niet in dienst van de werkgever en er zijn dus geen arbeidsovereenkomstige lasten en geen personeels- en salarisadministratie. 

 

De wijze waarop salarisadministratie gedigitaliseerd wordt maakt het inmiddels gemakkelijker voor de administrateur. Eenvoudigweg de persoonsgegevens en het salaris invoeren en dan met een druk op de knop de administratie automatisch uitdraaien. Maar zo simpel gaat het helaas niet. 

 

Om een payroll administratie uit te voeren, moeten er duidelijke afspraken zijn over de presentatie van de loonstrook naar de werknemer toe. Dit komt doordat payrollers bij de werkgever een algemeen salaris ontvangen waar het vakantiegeld al in zit. Dit wordt dus direct uitbetaald. Maar dit is dus vaak niet duidelijk gemaakt door de werkgever naar het ingehuurde payroll personeel en de payroll administrateur. 

 

Afspraken

Werknemers moet op de hoogte gesteld worden van het feit dat die het salaris inclusief vakantiegeld ontvangen wordt zodat zij er later niet achter moet komen dat het daadwerkelijke salaris lager uitvalt. 

 

Bovenal moet de administrateur op de hoogte zijn dat het gegeven salaris een algemeen salaris inhoud. Hierdoor weet de salarisadministrateur die de payrolling uitvoert dat er rekening gehouden moet worden dat het daadwerkelijke salaris lager gaat uitvallen en dat er een aparte specificatie aangemaakt moet worden voor het vakantiegeld. 

 

Resultaat 

Over het algemeen kan een werkgever verwachten een degelijke partij te hebben die deze salarisadministratie uitvoert en op de hoogte is van dit soort cases. Desalniettemin blijft deze case ook een verantwoordelijkheid van de werkgever naar de werknemers toe, door hen op de hoogte te stellen van de specificaties van hun aankomende salaris en de voorwaarden van hun arbeidsovereenkomst. 

 

Ook voor payroll bureaus geldt dat zij zichzelf blijven ontwikkelen in de regels en bottlenecks van de payroll administratie. Het is dan ook van belang om goed geïnformeerd te blijven door een degelijke salarisadministratiekantoor