Zijn er vacatures voor thuiswerken?

Er zijn meerdere universitaire onderzoeken uitgevoerd over Het Nieuwe Werken. In deze onderzoeken draait het onder andere om de balans thuis/werk balans die door het Nieuwe Werken ontstaat en de relatie tussen werknemer en werkgever. Thuiswerken heeft volgens meerdere invalshoeken allerlei goede uitwerkingen. Echter berust deze uitspraak niet even vaak op wetenschappelijk bewijs. Wij willen in dit artikel kijken naar zowel de plus- als minpunten van het werken vanuit huis, welke vacatures hier mogelijk op aansluiten en welke mogelijke conclusies getrokken kunnen worden. Liefst laten we de conclusies over aan jou, omdat ieder persoon anders in elkaar zit en wat contrair of contraproductief voor de ene is, kan voor de andere een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden doen opengaan.

 

De grens tussen werk en privé

 

Door de introductie van thuiswerken zie je in veel gezinnen een vervaging van de scheidslijn tussen werk en privé. Het gezinsleven en je werk lopen soms het “gevaar” elkaar te ontmoeten en te overlappen. We worden gewaarschuwd door meerdere professionals en hoogleraren die de gevaren zien van Het Nieuwe Werken op de geestelijke en sociale aspecten.

 

Vacatures met mogelijkheid tot thuiswerken, iets voor jou?

 

Wanneer je goed kijkt op vacaturesites zul je hier en daar de regel “mogelijk om thuis te werken”. Een arbeidsvoorwaarde die heel verleidelijk kan zijn. Desalniettemin is het simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Waarom? Sommigen bloeien op in een gezamenlijke werkruimte, waarbij er bijvoorbeeld nog met een team agenda wordt gewerkt. Werken in team vergt een bepaalde transparantie en gedeelde documenten, zodat medewerkers naadloos op elkaars taken kunnen inspringen en gezamenlijk sneller en efficiënter tot het doel kunnen komen. Sociaal contact blijft belangrijk. In ons digitale tijdperk verliezen we al veel met WhatsApp communicatie. Wanneer je veel in een digitale omgeving werkt, heeft dat zijn effect op sociale omgang. Enquêtes wijzen uit meer dan de helft van ondervraagde werknemers meer waarde hecht aan het werken met fijne collega’s dan de mogelijkheid om zelfstandig thuis werkzaam te kunnen zijn. Hiernaast is het ook het verschil tussen man en vrouw zijn. Gezinspatronen spelen hierin mee. Moeders met kinderen, die ervoor kiezen om thuis te werken, kunnen vaak een scheef beeld geven aan de kleine(n). Vaders uiteraard ook, maar alles is sterk afhankelijk van de (traditionele) gezinsstructuur in huis. Grens trekken tussen werk en privé blijft een hele kunst.

 

De balans vinden in functieomschrijvingen

 

Een functieomschrijving is heel belangrijk. Wanneer jouw zoektocht naar een baan sterk gericht is op het vinden van een baan die Het Nieuwe Werken omarmt, moet je goed blijven opletten. Er kunnen vaak addertjes onder het gras zitten, waardoor niet alles is wat het lijkt. Tevens heb je met persoonlijke minpunten en valkuilen omtrent thuiswerken te maken. Vergeet niet het punt “weten wanneer je moet stoppen”. Wanneer je de deur op kantoor dicht doet, doe je niet alleen de fysieke deur dicht. Als het goed is verlaat je je werkomgeving en ga je weer naar huis zonder werk. Overwerken en burn-outs kunnen bij sommige mensen eerder ontstaan wanneer er thuis wordt gewerkt. Het kan dan namelijk lijken dat het werk nooit af is, omdat er geen duidelijke grens is. Good luck!